Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst met arbeidsvoorwaarden voor een groep medewerkers. Een cao dient een groep medewerkers te beschermen en er voor te zorgen dat een medewerker een eerlijke beloning krijgt.
Lees meer
Peutercentra en voorschoolse educatie vallen sinds 1 januari 2018 onder de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Dit betekent dat alle voorschoolse voorzieningen nu ‘geharmoniseerd’ zijn. Hiermee valt voorschoolse educatie onder de definitie van kinderopvang en niet onder de definitie onderwijs waarbij de ontwikkeling van het jonge kind centraal staat.
Lees meer
Inclusie is een veelomvattend onderwerp. Als je het googlet, vind je omschrijvingen als: ‘Inclusie gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking in de samenleving’. Of: ‘Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten’. Ik versta onder inclusie: toegankelijk voor iedereen. De peutercentra van Spelenderwijs zouden bereikbaar moeten zijn voor alle peuters in de gemeente Utrecht. Hoe kunnen we dat waarmaken?
Lees meer
Economisch gaat het goed met Nederland. De werkloosheid is zeer laag. Ik vind het opmerkelijk dat er juist nu het ons economisch voor de wind gaat, er gesproken wordt over vermindering van budgetten voor kinderen met een onderwijsachterstand. Dit staat met elkaar in contrast.
Lees meer
Vanaf 1 januari 2018 vallen peuterspeelzalen en voorscholen onder de Wet kinderopvang. De overheid wil zo de kwaliteit, het toezicht en de manier van financieren van peuterspeelzalen en kinderdagopvang gelijk trekken. Door deze verandering in de wet is in veel gemeenten de hoogte van de ouderbijdrage voor peutercentra en voorscholen veranderd. En dat is voor sommige gezinnen een probleem.
Lees meer
De Wet passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een gepaste onderwijsplek moeten geven. Maar hoe zit het met passend onderwijs van nul- tot vierjarigen?
Lees meer
Kinderen zijn de toekomst. Daarom is het belangrijk dat we in hen investeren. Kwalitatief goede voorschoolse educatie draagt bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen en levert op lange termijn ook economisch voordeel op. Maar wat is goede kwaliteit eigenlijk?
Lees meer
Binnenkort zijn kinderen vanaf twee jaar welkom op de Van Ostadeschool in Den Haag. Directeur Renald Gunsch is positief over de huidige voorschoolse educatie, maar hij denkt dat het nóg beter kan. Carine schrijft hem een open brief.
Lees meer
Spelenderwijs Utrecht heeft Labyrint Onderzoek en Advies de opdracht gegeven om in samenwerking met de organisatie een objectief onderzoek toe doen naar het effect dat ouders zien van de aanpak van Spelenderwijs in haar peutercentra.
Lees meer
Over Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is de laatste tijd veel te doen, zo blijkt uit allerlei publicaties die de laatste maanden in de media zijn verschenen. Hoogleraren en politici haasten zich om hun mening of ideeën over VVE te droppen. Zo stelde hoogleraar Fukkink eind vorig jaar dat leidsters van goede wil zijn, maar niet goed zijn opgeleid. Een andere mening: VVE is te schools. En volgens pedagoog Bas Levering is voorschoolse educatie een heilloos spoor. Ondertussen zijn er allerlei ontwikkelingen gaande die van invloed zijn op de Vroeg en voorschoolse educatie, bijvoorbeeld de aanpassingen in de wet Kinderopvang, de Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs. Je moet als pedagogisch medewerker van goede huize komen om je niet gek te laten maken door alle beleid- en stelselwijzigingen die voorbij komen.
Lees meer