Blog

Blog Carine Thesingh

Hoe zou Nederland reageren als basisscholen moeten harmoniseren (en onder de definitie van kinderopvang vallen)?

  • donderdag 18 oktober 2018

Peutercentra en voorschoolse educatie vallen sinds 1 januari 2018 onder de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Dit betekent dat alle voorschoolse voorzieningen nu ‘geharmoniseerd’ zijn. Hiermee valt voorschoolse educatie onder de definitie van kinderopvang en niet onder de definitie onderwijs waarbij de ontwikkeling van het jonge kind centraal staat. 

Voorschoolse educatie wordt door de harmonisatie onder andere onderdeel van het financieringssysteem van de kinderopvang en dus een ‘arbeidsmarktinstrument’ waardoor ouders hun kinderen kunnen onderbrengen als ze aan het werk zijn. Ik ben benieuwd hoe Nederland reageert als we het basisonderwijs ook gaan harmoniseren en dat ouders hier dus ook een uurprijs voor hun kind moeten gaan betalen. Ouders kunnen dan een gewenst aantal uren inkopen bij een basisschool. Wat er dan gebeurt, is dat veel ouders hun kind thuis houden van school omdat ze het te duur vinden of teveel administratief gedoe. Er komt een kloof tussen werkende ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag en ouders die dat niet hebben. Basisonderwijs harmoniseren is net zo absurd als dat ouders nu uren moeten inkopen voor voorschoolse educatie.

Drempels
Ik ben er van overtuigd dat vrijwel iedereen het harmoniseren van basisscholen geen goed idee vindt. Maar waarom zijn voorscholen dan wél geharmoniseerd? Door deze harmonisatie worden nu teveel drempels opgelegd zoals ingewikkelde administratieve processen en geldstromen die rondgepompt worden. Vooral voor de kwetsbaarste groep is het systeem vaak te ingewikkeld waardoor ouders hun kind maar niet meer naar de voorschool brengen. 

Media-aandacht 
In de media is er de laatste tijd veel aandacht voor de terugloop in het aantal aanmeldingen op voorscholen ten gevolge van de harmonisatie. Daarom pleit de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman ervoor voorscholen gratis te maken (zie het artikel in Trouw). Deze investering vergroot de gelijke kansen voor kinderen en levert tegelijk economisch rendement. Dit ben ik met haar eens! Ook in het Parool en in een uitzending van EenVandaag ging het er onlangs over dat in Amsterdam steeds minder peuters de voorschool bezoeken. In Utrecht kunnen we deze situatie voorlopig nog voorkomen omdat in 2019 de bestaande gemeentelijke ouderbijdragetabel gehanteerd blijft waarbij ouders van doelgroepkinderen een kleine ouderbijdrage per maand betalen. We moeten met gezond verstand blijven kijken wat goed is voor Utrecht en niet mee gaan met de gekte van wat er in andere grote steden gebeurt. Het moet niet systemisch kloppen maar het moet werken!.

Reageren? Stuur een mail >>


Login of registreer om commentaar toe te voegen.

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Home
Spelend leren
Locaties
Inschrijven
Copyright 2019 © Spelenderwijs Utrecht