De Kleine Alm

Derde Oosterparklaan 71
3541 SC Utrecht
Tel: 06 - 13 13 57 86
kleinealm@spelenderwijsutrecht.nl
Locatie & Route
Inspectierapport
Registratienummer: 161570392

De Kleine Alm: Rondleiding in foto's

Welkom in onze speelleergroep! Als de kinderen binnen komen starten zij met activiteiten aan tafel, zodat ouders een praatje kunnen maken met elkaar en met de pedagogisch medewerkers. Ook staat er koffie en thee klaar in de ochtenden.
Wij werken met thema’s, zoals ‘Kunst’, ‘Verkeer’ en ‘Het weer’. De thema tafel vullen wij met allerlei voorwerpen, boeken en knutselwerken die gerelateerd zijn aan het thema. Ook zorgen wij bij elk thema voor voldoende informatieve boeken en woordkaarten, zodat kinderen veel woordenschat krijgen.
Dit zijn voorbeelden van onze woordkaarten bij het thema Kunst. Kinderen leren zowel veel voorkomende (vaak korte) woorden als moeilijkere woorden.
Dit is een van de favoriete speelhoeken; de huishoek. Kinderen vermaken zich hier eindeloos met het ontdekken van de voorwerpen in de keuken en het bedenken van maaltijden. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk echte materialen aan te bieden in de speelhoeken (weinig plastic).
Een prachtig houten poppenhuis met allemaal kamers en een bak vol meubels en poppetjes. De ideale speelhoek voor een rollenspel of om gewoon even helemaal in jezelf te keren.
Een andere speelhoek is de autohoek. Hier kan gespeeld worden met de auto’s op het autokleed en in de parkeergarage. Tegenover deze speelhoek bevind zich de bouwhoek waar de kinderen kunnen spelen met houten blokken en duplo.
De bank in de groep gebruiken we om voor te lezen. Ook vinden kinderen het soms fijn om even uit te rusten of zelf een boekje te lezen op de bank. Achterin de groep staat een hogere tafel waaraan we vaak knutselen, verven of kleien.
De Kleine Alm is ruim opgezet en er is veel lichtinval door de ramen aan diverse zijden. Ons keukenblok en de deuren zijn groen. Binnen de school is voor deze kleur gekozen in de gehele onderbouw.
We besteden niet alleen aandacht aan de taalontwikkeling, maar hebben ook veel spelmateriaal ten behoeve van de cognitieve ontwikkeling (zoals ruimtelijk inzicht). Op tafel staan een aantal materialen uit onze kast.
Deze foto is gemaakt vanuit onze groep. We kijken door de gang rechtstreeks naar groep 1/2 van de basisschool. Regelmatig zien we kleuters voorbij lopen die eerst in onze groep zaten. Maar ook kunnen we al een beetje de juffen leren kennen en krijgen we een beeld van het begrip ‘school’.
Regelmatig spelen wij in de grote speelzaal in het schoolgebouw. Hier hebben wij alle bewegingsruimte! We spelen er met hoepels en ballen en doen er groepsactiviteiten rondom dans en beweging. Ook oefenen wij al met het aan- en uitdoen van onze eigen schoenen.
We houden van buiten spelen. In onze eigen omheinde speelruimte hebben we een zandbak, een huisje met vers gezaaid gras eronder en een kast met allerlei fieten, steppen, ballen, scheppen en nog heel veel meer! De buitenruimte grenst aan onze groep, waardoor we gemakkelijk de activiteiten buiten kunnen uitvoeren.
In onze speelleergroep hebben wij een aparte ruimte waar de kinderen naar het toilet kunnen. Hier bevinden zich twee kleine wc's, een wastafel en een plek waar wij de kinderen, die nog niet zindelijk zijn, kunnen verschonen.
Plakken, knippen, schilderen… We houden ervan om creatief bezig te zijn. Dit is een voorbeeld van een vreedzame activiteit; de kinderen decoreerden allen een hartje met diverse bakjes vol met knutselmaterialen. Het delen van materialen, het werken aan een gezamelijk project, elkaar daarbij helpen en het bekijken van een prachtig eindresultaat waar we samen aan hebben gewerkt zijn kenmerkend voor een vreedzame knutselactiviteit.
Dit is Benny! Deze pop hoort bij de methode Early Bird, waarbij peuters kennis maken met de Engelse taal. Benny neemt elke dag even een kijkje in onze groep en spreekt niet alleen Engels maar lacht ook alom!
 

Aanvraag rondleiding

We gaan soms ook naar ...

  • ouderactiviteiten in, maar ook buiten de speelzaal
  • thema-'uitjes'
  • De gymzaal van de basisschool


Home
Spelend leren
Locaties
Inschrijven
Copyright 2020 © Spelenderwijs Utrecht