't Zand

Pauwoogvlinder 20
3544 DB Utrecht
Tel: 06 - 13 13 80 77
hetzand@spelenderwijsutrecht.nl
Locatie & Route
Inspectierapport
Registratienummer: 355545470

Peutercentrum 't Zand: een rondleiding in foto's

Het gebouw van Brede School Het Zand, waar in het midden zich de deur bevind naar het Peutercentrum 't Zand
De huishoek is naar Kaleidoscopische maatstaven ingericht en dat betekent dat er voor de kinderen zoveel mogelijk echte, materialen zijn, zoals een waterkoker, magnetron, borden, bekers, bestek, haarföhn, inhalatie-apparaat, filmcamera, tomtom, telefoon. De electriciteitsdraden zijn vanzelfsprekend afgeknipt en de apparaten functioneren niet meer, maar lenen zich erg goed voor 'doen alsof' spel.
Voor de bouwhoek geldt hetzefde als voor de huishoek. De kinderen werken daar aan de werkbank met echte materialen, zoals houtblokken, spijkers, schroeven, hamers, schroevendraaiers, bouten en moeren. Zij worden hierbij begeleid door de pm-er.
De leeshoek is een plaats waar kinderen even lekker op de bank kunnen zitten en een boekje lezen. Elke maand als er een nieuw thema is wordt de boekenkast voorzien van boeken, die betrekking hebben op het thema. Dit om te zorgen dat kinderen zo veel als mogelijk met de woorden van het thema in contact komen om hun woordenschat te vergroten.
Het atelier vinden wij het pareltje van de Kaleidoscoopmethode. De kinderen kunnen tijdens speelwerken voor het atelier kiezen. Daar kunnen ze verven, kleuren, plakken, knippen, kleien. De leidsters leren kinderen zelfstandig met het atelier om te gaan: ze doen zelf hun schort aan, pakken zelf de laatjes met materialen, maken zelf hun kwasten schoon en kunnen zelfs zelf een bakje water pakken om aan tafel te gaan waterverven.
Er is een grote verscheidenheid aan materialen en kinderen maken daar van wat zij zelf willen maken. Alles is goed en dat stimuleert hun creativiteit en zelfvertrouwen aanzienlijk.
De kast met ontwikkelingsmaterialen biedt de kinderen een ruime keuze. Niet alleen leren kinderen puzzelen, spelletjes doen, maar ook fijn-motorisch materiaal daagt ze uit. Voor kinderen die er interesse in hebben is er materiaal om te leren passen en meten, gecijferdheid en te sorteren.
De zand-watertafel vervult elk seizoen een functie. Kinderen kunnen er ook in de winter heerlijk met zand/ modder spelen, in de lente maken we er samen met de kinderen een 'tuintje' van met bloembollen, in de zomer spelen de kinderen er met water en in de herfst ligt de tafel vol met zelf meegenomen herfstbladeren en -vruchten.
Elk dagdeel starten we na de spelinloop van de ouders en kinderen met de grote kring. We zingen de welkomstliedjes, behandelen het dagritme en doen een thema-activiteit, zoals een boek voorlezen, benoemen van voorwerpen, sorteren, classifiseren, praten over gebeurtenissen, emoties
Tijdens speelleren/werken krijgen de kinderen ruim de tijd om materialen te verkennen en samen te spelen. Voor de kinderen die 4 dagdelen komen, wordt er 2 keer per week een speelleer-activiteit aangeboden in een kleine kring. Zij krijgen onder begeleiding van een leidster 2 verschillende thema-activiteiten van een kwartier om hun taalontwikkeling te stimuleren.
Thema van de jaarlijkse Natuur & Cultuurdag van 2013: 'De wereld rond'.
Pasgeboren lammetjes in de schaapskooi.
De schaapskooi 'Park Groot Zandveld'.
De schooltuin van de basisscholen is op loopafstand. Met onze peuters kunnen wij kijken naar alle groenten en fruit.
's Middag spelen we met de kinderen op het speelpleintje van het KDV van Saartje. In het midden van het pleintje staat de karakteristieke tuinders schoorsteen. Er is een zandbak met zonnenluifel, een glijbaan en allerlei rij- en trekmaterialen.
 

Aanvraag rondleiding

We gaan soms ook naar ...

  • de Hortus van Brede School Het Zand.
  • met de kinderen en de ouders een ritje met de bus tijdens het thema "Verkeer"
  • regelmatig gaan we naar de bibliotheek
  • de Kinderboerderij Eilandsteede in Kanaleneiland


Home
Spelend leren
Locaties
Inschrijven
Copyright 2020 © Spelenderwijs Utrecht