Gezond beleid

Gezonde-Traktaties

Gezond beleid

Voor uw opgroeiende kind is een gezonde leefstijl van groot belang. Daarom besteden we op onze peutercentra veel aandacht aan bewegen en gezonde voeding. Daarnaast zijn er eet- en drinkafspraken. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Bewegen

Bewegen is belangrijk voor peuters, voor de lichamelijke én de geestelijke ontwikkeling.
Als het weer het toelaat spelen de kinderen elk dagdeel buiten. Daar kan uw peuter naar hartenlust rennen, fietsen, klimmen en stoeien. Bij slecht weer gaan we vaak naar de speelzaal of doen beweegspelletjes in het lokaal.
Wij organiseren regelmatig gerichte beweegactiviteiten voor uw kind. Sommige pedagogisch medewerkers hebben speciaal hiervoor de scholing ‘beweegkriebels’ gevolgd. 

 

Dagelijks eet- en drinkmoment

Ook tijdens de dagelijkse eet- en drinkmomenten gebruiken we gezonde voeding. We eten fruit en groente (bijvoorbeeld druiven, een mandarijn, worteltjes of een stuk komkommer) en schenken water of thee zonder suiker. 

 

Traktatiebeleid

Kinderen op een peutercentrum vieren regelmatig een feestje, zoals verjaardagen, de geboorte van een broertje of zusje, de afsluiting van een project, een seizoensfeest of een afscheid. Voor uw peuter betekent dit dat hij bijna wekelijks worden getrakteerd op iets lekkers. Een traktatie zorgt voor extra feestelijkheid en zowel de kinderen als de groepsleiding zijn er dol op. Daarom willen we uw kind ook op deze momenten laten zien dat lekker ook gezond kan zijn. Met uw hulp! 


Wat kan uw kind trakteren?

  • Iets kleins!
  • Maximaal 1 ‘ding’
  • De gezonde traktatie kan zowel zoet als hartig zijn, bijvoorbeeld rozijntjes of een rijstwafel (géén lolly)
  • De traktatie hoeft niet altijd eetbaar te zijn; een (ingepakt) klein speelgoedje is ook heel feestelijk.

Wat mag niet?

  • Lolly’s, zuurtjes en ander snoepgoed
  • Grote traktaties.
  • Meerdere dingen in één zakje.

Uitzonderingen

Op een aantal momenten per jaar maken we een uitzondering op de bovenstaande regels. Bij een aantal seizoensfeesten worden er op de groepen kleine (zoete) traktaties verzorgd door de groepsleiding of door ouders op verzoek van de groepsleiding. Voorbeelden zijn Pasen, Suikerfeest
Kerst, Sinterklaas of Zomerfeest.

Tips en inspiratie

Voor tips en ideeën is er op iedere locatie een map met traktatievoorbeelden en een traktatieboekje van het Voedingscentrum aanwezig. Ook op internet is er veel informatie beschikbaar. Zoek via Google bijvoorbeeld naar afbeeldingen voor gezonde traktaties of kijk bij:

Misschien doet u ook wel inspiratie op uit ons Pinterest board hieronder.

Goede tip voor gezonde traktaties? Stuur ze naar info@spelenderwijsutrecht.nl 

Inspiratie

Bewegen

Bewegen is belangrijk voor uw peuter, voor de lichamelijke én de geestelijke ontwikkeling.
Als het weer het toelaat speelt uw kind elk dagdeel buiten. Daar kan uw peuter naar hartenlust rennen, fietsen, klimmen en stoeien. Bij slecht weer gaan we vaak naar de speelzaal of doen beweegspelletjes in het lokaal.

Meer informatie

Edith Ooms Web

Edith Ooms

Manager

Tel. 06 - 52 30 14 30
e.ooms@spelenderwijsutrecht.nl

Gezond-beleid-Hygiene

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid zijn belangrijk voor uw kind. 
Lees meer over veiligheid en gezondheid »

Copyright 2021